dinsdag 17 februari 2009

Bishop Allen > interview

Een van de leukste bandjes van dit moment: Bishop Allen. Van Justin Rice en Christian Rudder (& friends) komt 10 maart het derde album uit. Het heet Grrr... Zie hier de bijdrage eerder deze maand.

Ik legde Christian via e-mail enkele vragen voor. (here in English)

Justin en jij vormen de kern van Bishop Allen. Misschien kan ik op Wikipedia afgaan, maar hoe hebben jullie elkaar ontmoet?

Onze Wikipedia-pagina is meestal nauwkeurig. Justin en ik ontmoetten elkaar tijdens het eerste collegejaar tijdens de Engelse les. Later in het semester troffen we elkaar tijdens een concert van Jawbreaker (een punkpoptrio, Alankomaat). Daarna zijn we vrienden geworden.

Kun je iets vertellen over hoe jullie nummers schrijven? Schrijven jullie samen?

Justin en ik schrijven de nummers samen, maar niet altijd op dezelfde manier. Soms heeft een van ons een melodie of wat woorden en de ander helpt met het aanvullen ervan. Of we gaan samen zitten en schrijven een nummer vanaf nul. We zijn altijd co-writers, maar wat dat inhoudt verschilt van geval tot geval.

Welke instrumenten bespeel je? Gitaar zonder twijfel, en piano en ukelele?

Op het album speel ik gitaar en de familieleden ervan: ukelele, bas, banjo, enzovoort. Ook doe ik de meeste marimbapartijen. Justin speelt piano en andere keyboardinstrumenten. Ook drumt hij op twee nummers.

Over het nieuwe album. Op dit moment ken ik alleen de nummers Dimmer ("Olly Olly Oxen Free, can you see me?" - dat nu al dagen in m'n hoofd zit...) en The Ancient Commonsense of Things. Wat kun je ons over de andere nummers vertellen?

Ik kan alleen maar zeggen dat ik hoop dat alle 13 songs de kans krijgen om zich in je hoofd te nestelen. Ik houd van ze allemaal. Dit album is wat losser dan The Broken String en ik denk dat het vrolijk, energiek is. Als we de nummers live spelen, dan zingt iedereen op het podium het refrein of het 'bruggetje'. Dat zijn mijn favoriete momenten.

Het is fascinerend om te zien dat er zo veel goede bands in Brooklyn zijn. Ik vroeg het aan Jose Soegaard (Harlem Shakes, zie hier) en hij zei dat New York zo groot is dat je niet echt kunt spreken van een scene, maar wat gebeurt daar toch in Brooklyn?

Ik ben het eens met Jose, vooral omdat de bands uit Brooklyn die je kent meer 'nationale' bands zijn, die vaak op tournee zijn. Op dit moment spelen we net zo vaak in Boston of Los Angeles, en ik denk dat dit voor de meeste bands uit New York geldt. Maar het is zonder twijfel zo dat veel uitstekende bands New York hun thuis noemen: zo deelden wij onze kleine oefenruimte met We Are Scientists en Animal Collective. Hoe dat nou precies komt, weet ik niet. Misschien omdat New York weliswaar niet de makkelijkste plek voor een muzikant is, maar het wel een goede plek is om scrappy and young te zijn.

In april komen jullie naar Europa. Julie spelen in Nederland, België en Duitsland. Wie staan er met Justin en jou op het podium?

De touring band bestaat verder uit Michael Tapper, Keith Poulson en Darbie Nowatka.

Ben je eerder in Nederland geweest?

Ja! We hebben er twee kleine tournees gehad. We hebben voor deze keer om meer shows in Nederland gevraagd, omdat we het zo leuk vinden - vooral Vera in Groningen. Overigens, een paar maanden geleden stond hier een foto in de krant van drommen Nederlanders die op bevroren kanalen schaatsten. Dat zorgde ervoor dat ik Nederland nu nog leuker vind.

Ken je Nederlandse artiesten?

Rembrandt en Vermeer staan bovenaan mijn lijst van Nederlandse artiesten. Op drie The Ex, die veel speelden in Cambridge, Massachusetts toen Justin en ik daar studeerden.

Dan over andere muziek. Heb je een favoriete artiest? Zo ja, wat trekt je dan in het bijzonder aan?

Dat is een moeilijke. Er zijn nu zo veel goede bands, maar wie is er nou eigenlijk beter dan Bob Dylan circa 1966? Hij is misschien wel mijn all-time favorite, maar ik zou niet altijd alleen maar naar hem willen luisteren. Platen die ik recentelijk heb gedraaid zijn London Calling van the Clash, Nebraska van Bruce Springsteen, en Vampire Weekend.

Wat was het laatste album dat je hebt gekocht?

De laatste soloplaat van Conor Oberst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten